Psihoterapia se referă la o varietate de tehnici și metode utilizate pentru a ajuta copiii și adolescenții care intampină dificultăti în ceea ce privește emoțiile sau comportamentul lor. Deși există diferite tipuri de psihoterapie, fiecare se bazează pe comunicare ca instrument de bază pentru a aduce schimbări în sentimentele și comportamentele unei persoane. Sesiunile de lucru se pot desfășura cu un copil, mai mulți copii sau întreaga familie. La copii jocul, desenul, construirea și imitarea sunt modalităti importante de impărtăsire a sentimentelor și de rezolvare a problemelor.
Relația care se dezvoltă între terapeut și omul din fața lui este foarte importantă. Copilul sau adolescentul trebuie să se simtă confortabil, sigur și înțeles. Acest tip de mediu de încredere îl face mult mai ușor pe copil să-și exprime gândurile și sentimentele pentru a atinge potențialul maxim.
În timpul psihoterapiei, copiii și adolescenții primesc sprijin emoțional, rezolvă conflictele cu ceilalți, înțeleg sentimentele și problemele și incearcă noi soluții la problemele vechi. Obiectivele terapiei pot fi specifice (schimbarea comportamentului, relații imbunătătite cu prietenii sau familia) sau generale (mai putină anxietate, o mai bună stimă de sine). Durata psihoterapiei depinde de complexitatea situațiilor care pot fi: neîncredere, vinovăție, frică, rușine, timiditate, sentimente de inferioritate, conflicte cu colegii, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor scolare, comportament opozant, dependența de tehnologie, tulburări alimentare, neputința de a-și face prieteni.
Un copil sau un adolescent împăcat cu sine își va atinge mai ușor doza de fericire, pentru că nu are atâtea ziduri ridicate în jurul lui. Și va deveni un adult sănătos emoțional, așa cum ne dorim toți să fim.
În general, apelăm la serviciile psihologice pentru copii, atunci când aceștia fie resimt dificultăți în a se adapta la mediul școlar sau familial, fie au suferit o traumă.
Sau pur și simplu, atunci când ne simțim depășiți de situație și credem ca nu mai putem comunica eficient cu ei.
Dacă observați modificări în comportamentul copilului dumneavoastră, iar aceste modificări sunt neadecvate vârstei copilului, este indicat să vă adresați unui psiholog.
Lăsând lucrurile la voia întâmplării sau încercând să le rezolvați singuri, puteți agrava situația. Câteva ședințe de psihoterapie rezolvă problemele copilăriei sau adolescenței, care pot avea repercursiuni grave asupra viitorului unui copil/adolescent.