Uncategorized @roCEARTA ÎNTRE PĂRINȚI – CUM INFLUENȚEAZĂ ACEASTA DEZVOLTAREA COPIILOR?

ianuarie 12, 2021by Ecaterina Moga0
http://ecaterinamoga.com/wp-content/uploads/2018/01/174160274-H.jpg

Copiii nu sun aliații dumneavoastră, nu-i implicaţi în situațiile de criză!!!!

Inhibați, retrași şi plângăcioși sau violenți și agresivi – aşa ar putea deveni copiiii dumneavoastră dacă veţi mai continua să vă certaţi cu partenerul de viaţă. Psihologul Ecaterina Moga atenţionează cuplurile care se ceartă frecvent în prezenţa copilului: „Situațiile tensionate între parteneri trebuiesc clarificate în absența copiilor”.

Cât de grave pot fi consecinţele şi cum ar trebui să procedăm în situaţiile de conflict cu partenerul de viaţă aflăm de la experta în educație, doctor în psihologie, Ecaterina MOGA.

De ce apare cearta între soţ şi soţie?

Ecaterina Moga: „Cearta între soți apare de cele mai multe ori din lipsa competențelor de gestionare a emoțiilor și dificultăților în comunicare pe care soții le pun pe seama neconcordanței în caracter sau lipsa înțelegerilor partenerului ”.

Cum protejăm copiii de certurile dintre părinţi?

Ecaterina Moga: „Este important ca părinții să înțeleagă că situațiile tensionate între parteneri trebuiesc clarificate în absența copiilor. Aceeasta ar trebui să fie o regulă de comun accord respectată de ambii parteneri ”.

Ce să facă un partener sau altul când copiii sunt prezenți iar cearta ia amploare ?

Ecaterina Moga: „Cel puțin unul din parteneri ar trebui să pună punct certurilor, sau să le preîntâmpine atunci când copiii sunt în preajmă. Nu putem soluţiona problemele atunci când între parteneri există tensiune, acest lucru ar trebui conștientizat de parteneri ”.

Ce se schimbă în comportamentul copilului după un conflict între părinţi ? Dar în momentul acestuia ?

Ecaterina Moga: „La moment copiii se sperie, pot intra într-un atac de panică, plâng. Ei se simt amenințați din cauza lipsei de siguranță .

Copiii care asistă la scenele de neînțelegeri își asumă vina pentru certurile dintre părinți și cresc cu sentimental culpabilității ceea ce îi inhibă și le formează o imagine distorsionată influențându-le respectul de sine scăzut.”

Dacă acestea continuă frecvent, cum se vor răsfrânge asupra stării psihice a copilului ?

Ecaterina Moga: „Când tensiunea este simţită de copii, ei cresc cu un dificit de atenție sporit, imagine de sine distorsionată, apare frica și incapacitatea de a lua decizii din cauza lipsei de siguranță ”.

Cum pot fi prevenite situaţiile de conflict dintre parteneri la care copiii iau parte ?

Ecaterina Moga: „Prevenirea acestor situații depinde de maturitatea partenerilor și capacitatea lor de a ajunge la comun acord de a respecta anumite principiii și valori ale familiei. Ambii parteneri trebuie să conștientizeze faptul că disputele și confruntările prin intimidarea soțului sau a soției va lucra la scăderea autorității personale în fața copilului. Soții care se respectă nu vor denegra persoana celuilat pentru a se plasa într-o lumină mai bună. Copiii noștri nu sunt aliații unuia dintre părți ei sunt acei care cresc și se dezvoltă ca personalități și imagine pe care le-o construim ca și părinţi. Ulterior, acest lucru îi va influența în perspectivă atât în alegerea partenerilor cât și perceperea propriei valori ”.

Dacă unul dintre părinţi încearcă să evite conflictul şi să tacă de dragul copiilor, iar celălalt îl atacă până la provocare, care e soluţia pentru persoana victimă ?

Ecaterina Moga: „Victima trebuie să se învețe să se protejeze în primul rând pe ea însăși cât și copilul. În acest caz vorbim despre persoanele nu doar care creează conflict dar care sunt și agresive, pentrucă orice om matur și conștient nu vrea să facă rău persoanei iubite și copiilor săi.

Dacă partenerul nu dorește o schimare trebuie să vedem cum putem face față unui partener toxic și unei relații toxice ”.

Există riscul ca acest exemplu de mamă sau tată să fie preluat de copil când va deveni la rândul lui părinte ?

Ecaterina Moga: „Da, există acest risc ca în viitor copilul care va deveni adult să preia tipare de comportament ale părinților sau să aibă o atitudine nesănătoasă față de persoanele care în copilărie i-au provocat dureri fizice sau emoționale. Sunt însă situații când astfel de copii ajung la maturitate și fac tot posibilul să devină persoane diametral opuse părinților săi ”.

Cum se manifestă un copil care asistă frecvent la certurile dintre mama şi tata, în societate, la şcoală sau grădiniţă ?

Ecaterina Moga: „De obicei acești copii fie că sunt inhibați, retrași, plângăcioși, fie că manifestă violență și ageresivitate”.

Ce alegere ar trebui să facă părinţii pentru a proteja copilul de certuri ?

Ecaterina Moga: „Părinții trebuie să învețe să comunice şi să abordeze constructiv situațiile tensionate”.

Recomandări !!!

Ecaterina Moga: „Dezvoltați relații frumoase cu partenerul, acest lucru va contribui la crearea unui climat pozitiv și prielnic în căminul dumneavoastră.

Discutați cu partenerul despre modul și timpul în care vă soluționați problema.

Creaţi-vă un limbaj codificat ca să preîntâmpinați situațiile de cearta.

Luați-vă o pauză de o oră atunci când observați că nu ajungeți la un numitor comun. Reflectați la rece asupra situației. Puneți-vă în locul partenerului și abordați problema din mai multe puncte de vedere.

Copiii nu sun aliații dumneavoastră, nu-i implicaţi în situațiile de criză.

Discutați împreună cu copiii dacă v-ați permis să vă aruncați replici tăioase și explicaţi-le că vă pare rău de situația creată. Ei trebuie să cunoască faptul ca părinții sunt cei ce țin la ei, iar uneori maturii privesc lucrurile diferit.

Cereți-vă iertare de la copii!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

http://ecaterinamoga.com/wp-content/uploads/2021/03/165451834_777343849548271_4077439637638994648_n.png
Londra, Marea Britanie

Urmărește-mă:

CONTACTEAZĂ-MĂ

Psihoterapie, dezvoltare personală, coaching, workshopuri, traininguri și programe de dezvoltare pentru instituții de învățământ.

© Ecaterina Moga, Phd