Uncategorized @ro“Copilul trebuie să fortifice familia și nicidecum să o distanțeze”. Viața de cuplu – în viziunea expertei în Psihologie, Ecaterina Moga

ianuarie 9, 2021by Ecaterina Moga
90982790_10157379443774682_1385358516121763840_n
post_06

Odată cu apariția copilului, în viața de cuplu au loc foarte multe schimbări. Totul se întâmplă atât la nivel de relație între soț și soție, acțiuni și gândire, cât și asupra activităților fiecăruia dintre parteneri. Dacă abordăm corect apariția copilului în cuplu, acest lucru ar trebui să fortifice familia. Dacă mama acordă mai multă atenție copilului decât tatălui, atunci îl scoate din ecuație și se va crea o ruptură.

“Totul începe de la înțelegerea și acordarea rolului de către mamă și mai apoi de către tată”, spune experta în psihologie Ecaterina Moga. Ea atenționează că, “tata trebuie să înțeleagă că nu trebuie să fie egoist și să accepte situația așa cum este, iar mama trebuie să găsească echilibrul între egoismul ei de a fi mamă și în același timp, obligația de a fi soție”.

Copilul trebuie să fortifice familia și nicidecumm să o distanțeze

Distanțarea în cuplu, nu depinde de copil. Totul depinde de soț și soție, de seriozitatea cu care își stabilesc rolurile. “Mama trebuie să știe că de fapt copilul, nu este doar al ei și atunci trebuie să-i acorde încredere tatălui. Tata trebuie să știe că, nu este doar responsabilitatea mamei să crească copilul, iar atenția pe care i-o acordă mamei, va influența creșterea emoțională, psihică și eficientă a copilului pe viitor”, mai menționează experta.

De asemenea, Moga mai spune că, tata ar putea trece și el o perioadă de depresie și gândire, neștiind cum să o ajute pe mama sau copil. Astfel atenția pe care i-o acordase soției până la naștere, fie se va raporta la copil sau va dispărea. “Interesant este faptul că, de cele mai multe ori tatăl se îndepărtează de soție, atunci când aceasta îi acordă copilului toată atenția și responsabilitatea ei. De fapt, acest lucru necesită din partea femeii o atenție și o finețe în raport cu bărbatul ei. Ea ar trebui să-i spună cu ce poate să o ajute și în ce măsură”, punctează specialista.

Psihologul Ecaterina MOGA atenționează că, informarea în cuplu din timp cu problemele care pot apărea, necesită o perioadă de planificare, până la apariția copilului

Marea majoritate a conflictelor între soț și soție în perioada când copilul este mic, apare din lipsa de comunicare. Acest lucru trebuie planificat, astfel încât pe parcursul unei săptămâni cei doi să aibă un timp în care să iasă împreună și să comunice. Ar putea organiza o cină romantică sau orice altceva, care le-ar crea plăcere și ar uni relația.

Frica de a lipsi de lângă copil

Atunci când soții vor ieși în oraș, s-ar putea ca gândul să le fie acasă la copil, de aceea, mamele care sunt foarte atașate (mai ales la primul copil), vor trebui să se câștige mai întâi pe sine apoi încrederea persoanei cu care își va lăsa odrasla.

În același timp, psihologul recomandă prudență maximă, atunci când decidem să lăsăm copilul în grija cuiva. Fie că e vorba de părinți, socri, bonă sau o altă persoană, trebuie să ne asigurăm că va fi pe mâini bune. Astfel, cei doi vor putea comunica, acorda atenție deplină unul altuia și vorbi despre lucruri pe care nu le pot spune acasă. Vor retrăi emoții din trecut, iar acest fapt va fundamenta relația.

Lipsa de comunicare și așteptările diferite ale partenerilor – nasc conflicte

Deci, până să se nască copilul soția reușea să se ocupe de treburile casnice, după nașterea însă, nu se mai reușește ca până atunci. În acest caz, soțul trebuie să anticipeze aceste lucruri și să vadă cum ar putea să-și ajute partenera.

O metodă eficientă, recomandată de psiholog în acest caz, ar fi o listă a lucrurilor care necesită a fi făcute prin casă, lipită pe frigider și marcată cu cine și ce face. În acest mod, partenerii vor putea simți sprijin și ajutor reciproc.

Lipsa banilor provoacă conflicte

Un factor primordial ce provoacă apariția conflictului în familie, chiar și atunci când apare copilul, nu este de la copil. Primul lucru este din lipsa banilor, afirmă psihologul: “ Bugetul trebuie revăzut diferit, când apare copilul deoarece necesitățile sale nesuplinite vor crea tensiuni în familie. Cuplurile ar trebui să-și discute bugetul, să cunoască riscurile și să-și asume anumite responsabilități și cheltuieli. Totuși, mai important decât banii este relația, iar discuțiile și gestionarea lor corectă, va avea loc numai în urma unei relații solide dintre cei doi”, menționează ea.

Viața sexuală redusă

Un alt motiv al conflictelor dintre soț și soție, când copilul este mic este viața sexuală redusă. Partenerii trebuie să înțeleagă că după apariția primului copil, în primele luni de viață, femeia nu este atât de pregătită fizic pentru a începe viața sexuală.

Totodată, Ecaterina Moga mai explică și faptul că, “bărbații trebuie să știe că femeile se simt diferit după naștere din punct de vedere emoțional, fizic, al sentimentelor și a imaginei de sine, (de cele mai multe ori scăzută). Atunci partenerul trebuie să înțeleagă și să discute aceste lucruri, să o ajute să-și găsească echilibrul și să o asigure totodată că o iubește așa cum este, ajutând-o să se transforme în ceea ce-și dorește”.

Când părinții sunt fericiți și copiii vor crește fericiți

Fiecare mamă trebuie să înțeleagă că la un moment dat copilul care l-a crescut și îngrijit ani la rând, pleacă, iar ea va rămâne cu cel care i-a fost alături de la bun început, până la apariția copiilor – soțul. De aceea, pentru ca cei doi să nu rămână doi străini, mama trebuie să fie foarte atentă în raportul ei față de tată. “ Nu înseamnă că la vârsta când a apărut primul copil, atunci să îngrijim în totalitate de soț. Trebuie să fim înțelepte și să păstrăm echilibrul”, ne învață Ecaterina MOGA.

Potrivit psihologului, “ odată cu creșterea copilului trebuie să vedem cum fortificăm relația cu soțul. El trebuie să fie un membru activ al familiei, să se implice în dezvoltarea personală a copilului și nicidecum un personaj care stă înafară. Așa cum mama spală, hrănește sau schimbă copiii, așa să poate face și tatăl și doar atunci copiii vor crește în armonie, iar mama și tata vor avea timp”, conchide Ecaterina Moga.

http://ecaterinamoga.com/wp-content/uploads/2021/03/165451834_777343849548271_4077439637638994648_n.png
Londra, Marea Britanie

Urmărește-mă:

CONTACTEAZĂ-MĂ

Psihoterapie, dezvoltare personală, coaching, workshopuri, traininguri și programe de dezvoltare pentru instituții de învățământ.

© Ecaterina Moga, Phd