Uncategorized @roEchilibrul emoțional al copilului. Cum îl construim?!

ianuarie 10, 2018by Ecaterina Moga

„Echilibrul emoțional al copiilor noștri determină reușita lor în viață. A-i învăța pe copii să-și gestioneze propriile emoții încă de mici, ar trebui să fie o prioritate pentru părinți. Atunci când discutăm despre creșterea și educarea lor, sănătatea mentală și fizică este esențială pentru dezvoltare”, confirmă psihologul Ecaterina Moga. Mai multe la acest subiect, aflați în continuare chiar de la specialist.

Cum se manifestă dezechilibrul emoțional la copil ?
Ecaterina Moga: „Emoțiile pozitive sau negative gestionate greșit, conduc la dezechilibrul emoțional al copilului. Unii părinți se plâng că odraslele lor se blochează sau încep a plânge atunci când sunt lăudați; alții se alertează de faptul că băiatul sau fata lor se încăpățânează și refuză să colaboreze.

De asemenea, stările de furie, tantr-umurile, agresivitatea, supraexcitarea copiilor la anumiți stimulenți care îi fac să devină incontrolabili, ne vorbesc despre existența unui dezechilibru emoțional”.

Care sunt cauzele care duc la o astfel de stare?

Ecaterina Moga: „Sunt multe cauze care ar conduce la o stare ce denotă lipsa echilibrului emoțional:

1. Exemplul părintelui – cum reacționăm noi la unele situații din viață??? Copiii noștri sunt cei ce ne copiază. De obicei ei gestionează emoțiile, în multe situații, exact cum o facem noi părinții.

2. Rigiditatea părinților – dacă părinții sunt autoritariști și nu tolerează manifestarea emoțiilor, riscă să aibă copii dezechilibrați emoțional. Uneori acest dezechilibru se manifestă printr-o imagine distorsionată pe care o are copilul; frica de a se bucura sau a plânge, etc.

3. Factorii de stres – sunt acei care influențează în mod direct apariția stărilor dezechilibrate din punct de vedere emoțional – (divorțul părinților, decesul unei persoane apropiate, recăsătorirea, plecarea părinților la muncă peste hotare, schimbarea domiciliului, schimbarea instituției de învățământ, trecerea de la o treaptă de studiu la alta, etc.).

4. Climatul familial –atmosfera din familie conferă siguranță sau lipsa acesteia. Siguranța este factorul care îi asigură echilibrul emoțional al copilului. De aceea, armonia în familie, relațiile frumoase între soți și timpul acordat copiilor de ambii, contribuie la asigurarea unui echilibru emoțional puternic.

5. Perceperea unor situații ca fiind amenințătoare – dacă copilul frecvent se simte în situații de risc (întârzierea la ore din motive ce nu pot fi controlate de el; expectanțele prea mari din partea părinților; pedepsele din partea părinților, a profesorilor; frica de unii colegi mai mari care îl agresează, etc)

6. Stilul dezangajat al părinților sau părinții permisivi – atunci când aceștea manifestă apatie în procesul educațional, nici nu încurajează copilul, nici nu-l verifică.

7. Criticile, reproșurile frecvente –fără a exista o comunicare și o explicație asupra faptelor”.

Cand ne dăm seama de acest lucru ?

Ecaterina Moga: „Sunt câteva indicii care trebuie să ne atragă atenția:

  • Copilul refuză să vorbească, devine indiferent sau plânge frecvent fără motive;
  • Manifestări de neliniște sau frică atunci când este pus în anumite contexte;
  • Dă dovadă de agresivitate în familie, mai ales în raport cu frații sau surorile mai mici;
  • Acuză dureri de burtă, cap sau vomă atunci când trebuie să se manifeste într-un context oarecare”.
  • Ce trebuie să facă părinții în acest caz?

Recomandări, Ecaterina Moga:

  1. Comunicarea deschisă cu copiii;
  2. Timpul petrecut cu copilul meu este cea mai reușită investiție în formarea lui!
  3.  Verbalizarea stării pe care o simte sau se confruntă copilul;
  4. Ceea ce simți tu este o supărare… ce te-a făcut să te superi?
  5. Oferirea siguranței din partea părintelui
  6. Sunt gata să fiu lângă tine și să te ajut, împreună vom reuși!
  7. Fii proactiv cu copilul tău
  8. Acționează și nu reacționa!”
  9. Învață-l să gestioneze furia

Care sunt consecințe, în cazul în care copilul nu este ajutat să depășească aceste stări ?

Ecaterina Moga: „Dacă copilul nu este ajutat să depășească aceste stări de dezechilibru emoțional, putem ajunge să ne confruntăm cu tulburări emoționale: tulburări de anxietate,tulburări depresive sau de comportament.

De aceea este foarte important ca părinții care se confruntă cu astfel de situații în care observă manifestarea unui dezechilibru emoțional la copilul său să se adreseze la timp, la un psiholog profesionist”.

http://ecaterinamoga.com/wp-content/uploads/2021/03/165451834_777343849548271_4077439637638994648_n.png
Londra, Marea Britanie

Urmărește-mă:

CONTACTEAZĂ-MĂ

Psihoterapie, dezvoltare personală, coaching, workshopuri, traininguri și programe de dezvoltare pentru instituții de învățământ.

© Ecaterina Moga, Phd