Uncategorized @roEcaterina MOGA, psiholog: ”Pregătirea copilului pentru școală înseamnă mai mult decât să-l înveți să scrie sau să citească ”

aprilie 1, 2021by Ecaterina Moga

Copilul tău va merge la școală în acest an ? Dacă da, atunci este foarte important să înțelegi ce îți dorești și care este scopul tău ca părinte. Dacă vrei ca atunci când acesta va păși pragul școlii să fie în pas cu ceilalți copii, este o gândire greșită atenționează psihologul, Ecaterina Moga.

Specialista ne învață că înainte de toate părintele trebuie să-l pregătească pe copil pentru școală, să-i spună ce îl așteaptă acolo. “Majoritatea părinților consideră că dacă copilul lor știe să scrie, să citească sau să facă calcule într-o limită cât mai mare, cu atât este mai bine, ceea ce este greșit. Copilul când merge la școală, trebuie în primul rând să aibă deprinderile de bază: să știe să meargă la baie de unul singur, să-și curățe nasul, să-și lege șireturile la pantofi, să-și aranjeze cămașa sau fustița sau să-și sufle nasul, pentru că de cele mai multe ori copiii au inhibiții că nu le reușesc anume aceste lucruri”.

Pregătirea emoțională a copilului pentru școală se face în decursul a șase, șapte ani. Iar dacă a ajuns deja în preajma școlii, părintele nu mai are timp de pierdut, nici o secundă. Potrivit psihologului Ecaterina Moga, o astfel de educație trebuie să aibă loc în permanență și începe de la părinte. Chiar dacă copilul poate să citească foarte bine, dar dacă se face de rușine atunci când nu știe să descheie repede pantalonii când merge la baie, va fi un adevărat impediment pentru el.

Copilul trăiește în lumea sa cu problemele pe care le are și părintele în dorința lui ca să aibă un copil de excelență, un copil care să reușească, fie unul dintre cei mai buni la învățătură.

“Ori nu învățătura, cunoștințele academice ne garantează nouă succesul în viață. Acestea trebuie să meargă paralel. Inteligența emoțională, inteligența socială alături de ceea ce ține de partea cognitivă trebuie să meargă mână în mână. Părintele trebuie să se gândească cum să-l pregătească emoțional pe copil, ca acesta să se simtă bine la școală. Nicidecum să nu-l sperie cu expresii de genul, dacă nu vei ști să citești acum, când vei merge la școală îți va fi destul de greu”. O astfel de abordare față de copil este una absolut greșită, afirmă psihologul.

La fel de important este ca părintele să-l pregătească pe copil să relaționeze și să-l învețe să-și facă prieteni. Sfatul psihologului este să-i comunicați copilului dvs. că va fi într-un mediu nou, că învățătoarea pe care o va avea, va fi o bună prietenă. De asemenea acesta trebuie învățat cum ar trebui să comunice cu copii noi pentru el, cum să-și facă prieteni și cum să fie un bun prieten, ce ar trebui să ofere el ca un bun prieten celor din jur, cu cine să prietenească și de ce ar trebui să prietenească.

Totodată, Ecaterina Moga mai precizează un alt factor important: “Copilul trebuie să înțeleagă că școala este o responsabilitate a sa. Faptul că el citește este o responsabilitate a sa, asemeni cum mama sau tata lucrează și nu este nicidecum o pedeapsă pentru el. Fiindcă foarte mulți copii merg la școală și în perioada de adaptare le este foarte dificil din motiv că nu au fost pregătiți și au nimerit într-un mediu foarte rigid în care trebuie să stea locului cu mâinile pe masă și să asculte. De aceea părintele trebuie să se gândească din timp, ce poate face vara pentru ca a-și pregăti copilul pentru școală”.

Este foarte important să ne gândim și la perioada de vârstă la care facem diferența. Sunt două lucruri diferite pentru copiii care au frecventat școala și sunt în vacamță, și cei care încă nu au făcut-o.

Psihologul, Ecaterina Moga spune că: “Pentru copilul care a frecventat școala, părinții nu trebuie să uite că copilul lor este în vacanță. De aceea este foarte bine să îmbine înțelept jocul cu școala. Cel mai productiv și cel mai eficient este ca părintele să nu scape din vedere că în fiecare zi copilul ar trebui să citească, ceva să scrie ori să calculeze, însă foarte important este modul în care o face. Dacă o face sub formă de joc lucrând împreună cu părintele, acest lucru va da și rezultat, iar dacă va fi impus să citească, să scrie sau să facă calcule, atunci copilul o va lua ca pe o pedeapsă, se va inhiba și va opune rezistență. Astfel, apare conflictul între părinte și copil, copilul care vrea vacanță și părintele care cumva ar vrea să-i ocupe timpul copilului, educându-l.

De aceea ca părinte trebuie să fii foarte creativ. Spre exemplu, pe un copil care a terminat clasa întâi, poți să-l rogi să numere toate obiectele din casă sau să ducă o evidență a bănuților pe care i-a găsit și să-i colecteze. Astfel va face matematică foarte eficient și foarte bine. În cazul copiilor care abia învață să scrie, pot trece denumirile anumitor obiecte de prin casă, pe dulap, pe masă. De asemenea, îi poți sugera să scrie o carte poștală pentru un coleg, învățătoare, pentru bunica sau un bunel și lucrul ăsta sub formă de joc va fi interesant pentru copil și nu va fi obositor. De asemenea, îi puteți cere să vă ajute să citiți o anumită etichetă sau bon, fie un afiș pe care îl vedeți atunci când ieșiți împreună în oraș. Astfel, copilul va exersa lectura, iar lucrurile se vor produce în formă de joc. Astfel, copilul va începe să scrie și să citească.

Dar cel mai important pentru un copil este ca părinții să-i fie alături, să citească, să scrie ori să facă multe alte lucruri împreună”.

http://ecaterinamoga.com/wp-content/uploads/2021/03/165451834_777343849548271_4077439637638994648_n.png
Londra, Marea Britanie

Urmărește-mă:

CONTACTEAZĂ-MĂ

Psihoterapie, dezvoltare personală, coaching, workshopuri, traininguri și programe de dezvoltare pentru instituții de învățământ.

© Ecaterina Moga, Phd